Hvad er WordPress?

Hvad er WordPress?

WordPress er verdens mest populære Open Source CMS skrevet i PHP.

Det var en masse flotte fremmedord, men hvad betyder det på dansk? Lad os tage den helt fra bunden, så alle kan være med.

Indholdsfortegnelse

Hvad er et CMS?

CMS står for Content Management System, og det er altså et stykke programmeret software som kan styre indhold – i dette tilfælde indholdet på en hjemmeside. Det kan være tekster, billeder o.l. oprindeligt blev WordPress skabt til at være et blog system, som skulle gøre det nemt at administrere en blog.

Der findes mange forskellige CMS’er udover WordPress. Her kan f.eks. nævnes:

 • Joomla
 • Drupal
 • TYPO3
 • Umbraco
 • Squarespace
 • Wix

Og mange mange flere. Nogle har fokus på blogging, nogle på statiske sider, nogle på shopping og andre på noget helt andet.

Hvad er en blog?

En blog er en weblog. Ordet log kender du måske i forbindelse med en logbog, hvor der skrives en lille log til specifikke dage. I samme stil har vi dagbogen, og da disse overførtes til det super moderne internet – blev ordet for disse altså weblog.

Men WordPress er i dag meget mere end et blogsystem – det er et fuldbyrdet CMS, med mange udvidelsesmuligheder.

Hvad er PHP?

PHP står for Hypertext Preprocessor, og tidligere stod det for Personal Home Page Tools. Det er et kodesprog som kører på serveren, og som kan outputte det du ser her.

De fleste hjemmesider vises i sproget HTML som fortæller internet-browseren (f.eks. Chrome, FireFox, Safari, EDGE) at her er der noget tekst, her er der en tabel og her er der et billede. PHP er laget før HTML, da det kan beregne ting, og outputte det som HTML.

Det smarte ved dette er f.eks. at det kan snakke sammen med en underliggende database. Alt hvad du ser i WordPress sker altså groft sagt ved at:

 1. Du skriver/klikker på en URL-adresse, f.eks. https://wptutorials.dk/generelt/hvad-er-wordpress/
 2. Din computer beder serveren som hjemmesiden ligger på, om at se indholdet der relaterer sig til denne side
 3. Serveren modtager forespørgslen, og går ned i databasen og finder det rette indhold
 4. Serveren sender indholdet ud til din computer, som viser hjemmesiden

Faktisk er der mange flere skridt i den process, men det ovenstående er det essentielle i det. Heldigvis går alle disse trin lynende hurtigt.

Hvad betyder Open Source?

At noget software er Open Source, betyder at kildekoden er åben for alle – direkte oversat betyder det også “åben kilde”. Det betyder at den (PHP) kode som udgør WordPress er frit tilgængelig for alle, således at alle dem der har lyst, kan udvikle på den.

Det er et stort plus for dig, som overvejer at bruge WordPress til f.eks. en firmahjemmeside. Der er nemlig tusindvis – ja nok millionvis – af bureauer verden over, som arbejder med systemet. Bliver du træt af et bureau, kan du derfor relativt nemt skifte til en anden.

Det betyder dog samtidig er der er mange forskellige måder at gøre tingene på, og det kan til gengæld være med til at gøre det svært at skelne mellem de gode og dårlige bureauer.

Nu tænker du sikkert: Hvis der findes Open source, findes der så også Closed Source?

Ja det gør der. Closed Source er ganske omvendt: Lukkede systemer, hvor kun firmaet der har udviklet systemet har muligheden og rettighederne til at udvikle på dette. Det har den fordel at du altid ved hvor du skal henvende dig, hvis du har brug for hjælp. Til gengæld er der kun det ene sted, og det kan nogle gange betyde at nogle funktioner som f.eks. er helt naturligt til stede i WordPress, koster ekstra pr. måned i et lukket system.

Hvad er kravene til WordPress?

Der er ganske få krav for at få WordPress til at køre, og dette er noget af det mest tekniske man skal forholde sig til.

Kravene for version 3.2 og opefter, er:

 • PHP version 5.2.4 eller nyere
 • MySQL version 5.0.15 eller nyere, eller hvilken som helst version af MariaDB

Bare rolig, du behøver ikke forstå det. WordPress kører på alle moderne webservere. Er du ikke god til kode og teknik, så frygt ikke. WordPress er et af de nemmeste systemer at gå til, og har du brug for hjælp, findes der jo sider som WPtutorials.dk 😉

Hvad er historien bag WordPress?

Faktisk starter historien med et helt andet system tilbage i 2001, kaldet b2 cafelog, som blev udviklet af Michel Valdrighi. Udviklerne Matt Mullenweg og Mike Little var ikke helt tilfreds med systemet, så de tog en kopi af det, og forbedrede det. Det nye system kaldte de WordPress, og året var nu 2003.

Siden er WordPress blevet udviklet rigtig meget, og herunder kan du se nogle af højdepunkterne:

 • 2004 version 1.2: WordPress understøtter nu plugins, altså udvidelser som tilføjer bestemt funktionalitet
 • 2005 version 1.5 og senere 2.0: Nu bliver det muligt at bruge færdigt designede temaer, og at lave statiske sider. Der er også kommet en helt ny backend, altså administration/kontrolpanel
 • 2007 version 2.1, 2.2 og 2.3: Nu kan man bruge widgets, altså små definerede områder, som kan indeholde forskellige ting som går igen samme sted, på tværs af sitet. Det bliver også muligt at bruge tags i indlæggene
 • 2008 version 2.5, 2.6 og 2.7: Shortcodes bliver introduceret, så man kan sætte en funktion, eller et stykke kode ind kun ved f.eks. at skrive [kontaktform]
 • 2009 version 2.8 og 2.8: I 2009 blev det muligt at foretage basal billedredigering direkte i systemet
 • 2010 version 3.0: Dette var året hvor der blev introduceret brugerdefinerede menuer, post types m.m., og der kom et standard tema til, kaldet “Twenty Ten”. Efterfølgende har WordPress udgivet et nyt standardtema årligt, hvor navnet starter med “Twenty”
 • 2011 version 3.1, 3.2 og 3.3: Dette år blev der bl.a. tilføjet en admin bar, så når man var logget ind og kiggede på sine sider, kunne man gå direkte til redigering m.m.
 • 2012 version 3.4 og 3.5: Nu blev det muligt at forhåndsvise et tema inden man installerer det
 • 2013 version 3.6, 6.7 og 3.8: I 2013 var det også muligt at benytte video og lyd nemt.
 • 2014 version 3.9, 4.0 og 4.1: Dette år bød på bedre håndtering af medier, og bedre forhåndsvisning for tilpasning af temaer
 • 2015 version 4.2, 4.3 og 4.4: Det blev nu også muligt at bruge emojis, samt forskellige tegnsæt
 • 2016 version 4.5, 4.6 og 4.7: Her blev tilføjet bedre previews ved tilpasning af tema, indbygget support af ikoner, samt en række genveje til formatering
 • 2017 version 4.8 og 4.9: Forbedrede muligheder med widgets

Skal jeg vælge WordPress?

Jeg håber artiklen her har gjort dig lidt klogere på hvad WordPress er. Om du skal vælge WordPress kommer helt an på opgaven der skal løses. Lad opgaveren definere systemet, og ikke omvendt. Så ender du med den bedste løsning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *