Installer WordPress på dansk

Installer WordPress på dansk

WordPress har en kendt 5-minutters installation saying, men det tager lidt længere alt i alt. Bare rolig, her bliver du guidet igennem de enkle trin.

Indholdsfortegnelse

Forskellen på WordPress.com og WordPress.org

I denne guide er der tale om WordPress.org, som er det selvstændige system du har fuld kontrol over. WordPress.com er en service der har visse begrænsninger. Der er fordele og ulemper ved begge, men det klart mest brugte er det selvstændige system, der giver fri afbenyttelse og mulighed for ændringer.

1-click install

Mange hosts har en 1-click install, som gør det super nemt at installere WordPress. Det er som antydet, bare at klikke på en knap. Ulempen ved dette er, at man typisk ikke får den rene WordPress installation, men en version tilpasset eller begrænset med/til bestemt plugins. Derfor anbefaler jeg at du henter den gratis, helt rå version fra WordPress selv.

Download den seneste danske version

Surf over til den danske del af WordPress.org på https://da.wordpress.org/download/ – her finder du altid den seneste danske stabile version, som ikke er en beta/test udgave eller lignende.

Klik på den store blå knap “Hent nyeste version af WordPress” for at hente den seneste nye version som ZIP fil. Lige nedenunder kan du også hente den pakket som .tar.gz, men ved du hvad det er, så har du nok ikke brug for denne guide, da du sikkert er velbevandret i servere, UNIX systemer m.m.

Pak filerne ud

Når filerne er hentet, skal de pakkes ud. Det klares nemt med det indbyggede system i Windows, eller programmer som WinRAR eller 7-Zip. Du kan nemt finde et gratis program der kan håndtere dette, og du har som sagt et indbygget i Windows som standard.

Det er blot at højreklikke på filerne, og vælge at udpakke dem.

Upload filerne til serveren

Nu bliver det lidt teknisk, for vi skal nu have gang i et filoverførsels-program, kaldet et FTP program (eller rettere en klient, da den forbinder til en FTP server på dit webhotel). Der findes mange, og mange af dem er gratis.

Nogle af de mest brugte er:

  • Filezilla
  • CuteFTP
  • Core FTP
  • Cyberduck
  • m.fl.

Selv sværger jeg til FileZilla, men det er helt op til dig hvilken du vil bruge. Den seneste version af FileZilla kan hentes på https://filezilla-project.org/download.php?type=client.

Når du har hentet din klient, skal du bruge følgende oplysninger:

  • Vært/adresse: Den adresse du vil forbinde til
  • Brugernavn: Det brugernavn du vil logge ind med
  • Kode: Den kode der hører til brugernavnet
  • Evt. portnummer: Nogle servere er sat op til at bruge andet end standardporten

Alle disse oplysninger kan du finde via din webhost. Typisk får man dem tilsendt ved oprettelse, eller man kan logge ind på sit kontrolpanel og finde dem.

Derefter forbinder du til serveren, og finder den rette mappe (typisk navnet på dit domæne), samt finder mappen der indeholder de udpakkede WordPress filer. Derefter trækker du blot filerne over i den andel del af vinduet, som er placeret på serveren.

Upload via FTP

Installer WordPress via guiden

Nu er det blot at gå ind på den webadresse hvor du har installeret WordPres, så starter 5-minutters guiden helt automatisk.

Her skal du igen bruge lidt oplysninger, du enten har fået i en mail eller kan finde via din webhost/kontrolpanel. Der er tale om:

  • Databasenavn: Navner på databasen du vil forbinde til
  • Brugernavn: Det brugernavnet du vil logge på med
  • Adgangskode: Koden til brugernavnet
  • Databasevært: IP- eller webadressen til serveren, hvis det ikke er localhost
  • Tabelprefiks: Det præfix du vil bruge (uddybes nedenfor)

WordPress installation: Database tilslutning

Angående tabelpræfiks, er det værd at nævne at der kan køre mange WordPress sites på samme database, hvilket er helt fint hvis det er små sites. Er det store krævende sites, vil jeg anbefale en selvstændig database til hver. Men kører man flere på samme, så kan systemerne skilles ad/genkendes ved at bruge tabelpræfiks.

Har man f.eks. side A og B, kan de med fordel have et præfiks a la “wpa_” og “wpb_” eller tilsvarende. Har man ikke flere sites, kan man blot lade standarden gælde.

Når guiden er koblet til databasen, skal sitet sættes op. Dette gøres ved at indtaste følgende (bemærk dette altid kan ændres, omend det er omstændigt at ændre brugernavnet):

  • Sidetitel: Den titel der skal fremgå i søgemaskinerne, og på den fane/det vindue der viser websitet
  • Brugernavn: Det brugernavn du vil bruge til at logge ind – undgå gerne at kalde denne “Admin” af sikkerhedshensyn
  • Adgangskode: Den adgangskode du vælger til at logge ind med – husk at bruge en stærk adgangskode, som ikke er nem at gætte
  • Din e-mail: Den e-mail brugeren skal tilkobles, som f.eks. bruges til at nulstille koden m.m.
  • Søgemaskinesynlighed: Vil du undgå søgemaskinerne finder din side (hvilket ofte er en god idé indtil den er klar til lancering), så sæt kryds her

WordPress installationsguide

Derefter klikker du blot på knappen forneden, og på et ganske kort øjeblik er WordPress hermed installeret.

WordPress er installeret

Nu er WordPress installeret, og du bør kunne se siden når du tilgår websitet. Skal du logge ind, går du som udgangspunkt til sitet med stien /wp-admin.

Nu begynder alt det sjove, så god fornøjelse!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *